Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2009 18:40 - Маски за косата с прополис и мед
Автор: galatea Категория: Други   
Прочетен: 14318 Коментари: 0 Гласове:
1



Сега можем да минем и към маските за косата с прополис и мед. Описаните в предишния постинг качества на прополиса способстват за възстановяване растежа на косата. А антимикробните и антимикотичните му свойства спомогат за премахване на пърхот. От своя страна, медът подхранва косата и й придава мекота, блясък и еластичност. Особено се препоръчва за увредена коса.

Маски за косата, включващи мед и прополис, спират косопад, възстанавяват еластичността на косъма и тонус на мускулатурата на кожата на главата.

Прополис подхожда за всякакъв тип коса. Но особено той е ефикасен  при мазна кожа на главата. Тъй като представлява смолисто вещество, прополисът добре се разтваря в спирт и масла. Той се смесва с кожната мазнина, като я дезинфицира и подпомага мастната регулация.

При правенето на маски обаче трябва да се има предвид, че прополис боядисва кожата на ръцете (предполага се, че и светла коса).

Има доста рецепти с прополис за маските за косата, затова избрах най-леки и ще започна от още по-леки.

Маска за косата с разреден прополис

2-3 пъти седмично, вечерта преди миене на косата, в корените на косата се втрива екстракт от прополис, разреден наполовина с вода. Авторката на тази рецепта се хвали, че косата й стана по-силна и за 2 месеца израсна с около 15 см.

Маска с чист екстракт от прополис

Вечерта преди лягане кожата на главата се намазва с екстракт от прополис. Течността веднага изсъхва, като образува нещо като филм. Сутринта този филм се маха с помощта на памучен тампон, напоен с разреден спирт или водка. Тази процедура се прави през ден. Така се правят 30 процедури (т.е. 2 месеца). След 2 месеца почивка лечението може да се повтори. Как и кога се мие косата, не се съобщава.

 

Маска с екстракт от прополис и растително масло

Екстракт от прополис се втрива в кожата на главата и се оставя едно денонощие. На следващия ден главата се намазва с растително масло. Курс - 10 дни. Това е една от ония рецепти на гореспоменатия Малахов, от които започва да никне косата.

(рецептата е дадена в моя постинг „Да се погрижим за бъдещата ни хубава коса - стимулиране с билки - Маски преди измиване на главата„). Точно за тази рецепта има коментар.

 

Комбинирана маска

20 мл екстракт от прополис се разреждат с малко водка или вода, за да се намали концентрацията му. Добавяме 2 с.л. мед и 1 с.л. растително (зехтин, рициново, бадемово или др.) или краве масло. Сместта се втрива в кожата на главата и се разпределя върху косата. Слагаме горе забрадка или шапка. След 4-5 часа се измива.

Тази маска влияе не само на косата, но и на съдовете на главата, като блокира склерозата.

Маска против пърхот

Смесват се 1 с.л. бесцветна къна, 2 с.л. млечна сурватка, 0,5 ч.л. екстракт от прополис и 1 с.л. масло от жълт кантарион (как се приготвя такова масло можете да видите в постинга ми „ Да се погрижим за бъдещата ни хубава коса - стимулиране с маски на маслена основа”. Маската се държи 40 минути, курс на лечение е 30 процедури.

Маска с билки

Състав: 1 ч.л. коприва, 1 ч.л. лайка, 1 ч.л. невен, 1 с.л. масло жожоба, 1 ч.л. мед и 0,5 ч.л. екстракт от прополис.  Билките се заливат с 100 мл вряла вода, оставят се да престоят 30 минути, процеждат се и се добавят останалите ингридиенти.  Тази маска укрепва и подхранва косата, а също препятства образуването на пърхот.

Подхранваща маска

Смесват се 1 с.л. репейно масло, 1 жълтък, 1 с.л. коняк, 1 с.л. мед.

Маска при силен косопад

Смесват се 1 с.л. сок от лук, 0,5 ч.л. сок от чесън, 1 жълтък, 1 ч.л. екстракт от прополис, 1 ч.л. сок от алое. Маската се втрива в корени на косата, останалата част се разпределя върху цялата коса. След 1 час добре се измива.

 

Рецепти за маски са взети от сайта http://malahov-plus.com/ и форуми.

А тук добавям рецепти от миналите ми постинги, в състав на които влиза мед.

·        1 част зехтин се смесва с 2 части мед и се оставя да престои 1-2 дни. 1 час преди миене нанесете маската, масажирайте леко, сложете найлонова шапка и върху нея - затоплена хавлиена кърпа. Измийте с шампоан.

·        В 1 водна чаша прясно мляко добавете 1 супена лъжица мед. Ако имате пулверизатор, използвайте го за равномерно нанасяна на сместта върху влажната коса. След 20 минути изплакнете. След тази маска косата става блестяща и копринена.

·        2 жълтъка се разбъркват с мед и зехтин или репейно масло (по 2 ч. л.). Сместа се втрива в кожата на главата и се слага найлонова шапка. След 30 минути измийте добре главата. Средството се използва един път седмично в продължение на 2-3 месеца.

·        1 жълтък се смесва с 1 суп. л. майонеза, 1 ч.л. мед и 2 начукани скилидки чесън. Втрива се в кожата на главата, слага се найлонова шапка и след 3 часа се измива с шампоан. Единствен минус - специфична миризма, която изчезва след едно денонощие.

·        Алое, лимонов сок и мед - по равни части.

·        Къна, жълтък, 1 суп.л. мед - тази маска придава на косата леко рижав нюанс. Прави се всяка седмица.

·        По 1 ч.л. сок от лук, репейно масло (или зехтин, или олио), мед и 1 жълтък. Медът неутрализира миризмата на лука. След 1 час се измива с шампоан.

 



Тагове:   маски,   мед,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: galatea
Категория: Други
Прочетен: 1867029
Постинги: 40
Коментари: 418
Гласове: 175
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930