Прочетен: 1614 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 25.05.2016 20:48
Една много лесна и вкусна рецепта за дните, в които не ни се яде месо.
продукти:
За доматения сос:
1 голям буркан доматено пюре (аз готвя с пюрето на фирма Митак, но ако имате буркан с домати още по-добре)
1 глава лук
2 скилидки чесън
малко олио
1 с.л. универсална подправка (аз използвам тази на Лидл)
1ч.л. захар
1ч.л. магданоз
1ч.л. босилек
За пълнежа на калелоните:
1 патладжан
2 тиквички
2 скилидки чесън
Малко олио
1 кутия канелони
100 гр. Сирене (каквото имате)
200 гр. Кашкавал
Най-добре първо да си направите доматения сос.
В малко олио задушаваме ситно нарязания лук и чесън. Прибавяме универсалната подправка, разбъркваме. След това прибавяме целия буркан с доматеното пюре и малко вода. След като заври слагаме 1ч.л. захар, 1ч.л. босилек и 1ч.л. магданоз. Оставяме да поври 15-20 минути на слабо. (Соса не трябва да е много гъст, защото канелоните трябва да поврат в него).
През това време в тиган задушаваме ситно нарязания чесън, прибавяме към него патладжана и тиквичките, като може да сложите, ако желаете пак малко универсална подправка за вкус.
Задушаваме 10 минути, като добиваме малко вода. Заленчуците трябва да са полуготови. Затова не ги гответе дълго време.
Отстранете от котлона и оставете пълнежа да изстине малко. След като изстине наронете сиренето и разбъркайте.
Намазнете леко тавичката, в която ще готвите канелоните и започнете да ги пълните с зеленчуковия пълнеж.
След като ги напълните, залейте канелоните с доматения сос. Покрийте тавичката с алуминиево фолио, за да може да се задушат.
Печете 35-40 минути на 180 градуса, в предварително загрята фурна.
Проверете дали са готови, като ги боднете с вилица (трябва да са меки).
Махнете фолиото, настържете кашкавала и поръсете с него канелоните. Допечете ястието за още 5 минути само на горен реотан.
Сервирайте с чаша хубаво вино! Надявам се да Ви харесат.:)